ALU STOLARIJA

Aluminijumska stolarija je veoma zastupljena na tržištu vrata i prozora. Moderni trendovi u arhitekturi su sasvim potisli drvenu stolariju, što je dobro zbog zaštite životne sredine i ekologije.

Popularna je kod nas i u svetu, a zbog svoje male težine se masovno upotrebljava kod velikih staklenih površina na zgradama i poslovnim objektima. Estetski je aluminijumska stolarija daleko atraktivnija u odnosu na PVC stolariju.

 

Koje su vrste aluminijumske stolarije?

Osnovni nedostatak aluminijumske stolarije je mala energetska efikasnost. Aluminijum veoma dobro provodi toplotu. Leti zrači toplotom koju je upio, a zimi će tu toplotu sprovesti napolje. Plus, stvaraće se kondenzacija, naročito u kuhinji. Međutim, i za ovaj problem postoji rešenje, a to jer termo prekid.

Prema tome, aluminijmski profili mogu biti:

  1. Bez termičkog prekida
  2. Sa termičkim prekidom

Aluminijumska stolarija bez termičkog prekida, tzv. “hladni“ profili, ima lošiju izolaciju i uglavnom služi za izradu unutrašnjih elemenata: sobnih vrata, pregradnih vrata, pregradnih zidova i fiksnih elemenata.

Aluminijumska stolarija sa termičkim prekidom u unutrašnjosti rama ima gustu poliuretansku smolu ojačanu fiberglasom. Ta izolaciona barijera sprečava prelazak toplote sa spoljašnje na unutrašnju stranu prozora i obrnuto. Tako se, pored energetske efikasnosti, poboljšava se i slaba akustična izolacija aluminijuma.

 

Zašto je dobra aluminijumska stolarija?

 

Tanji profili

Metal je jači od plastike i od njega se mogu proizvesti uži i manji profili. To dovodi do povećanja staklene površine prozora i prodiranja veće količine svetla u prostoriju, što omogućava bolji pogled napolje i veće uživanje u panorami.

 

Lagana je

Aluminijumska stolarija ima malu gustinu i težinu, lako se odbrađuje i može da se pravi u različitim oblicima i veličinama. Zato se tako mnogo koristi za velike prozore.

 

Otpornost

Otporna je na vremenske uslove, UV zračenje i koroziju. Aluminijum u dodiru sa vazduhom brzo oksidira, pa se na njemu stvori površinski sloj koji ga štiti od dalje korozije. Može da ima dodatna ojačanja, što joj dodatno može produžiti rok trajanja.

 

Jednostavna za održavanje

Inače se ne farbaju, ali ako želite da im promenite boju, lako ih možete ofarbati. Dovoljno ih je povremeno prebristati.

 

Estetski privlačna

Krasi je specifičan izgled, a plastifikacijom i farbanjem aluminijumskih profila se može postići spektar različitih boja. Idealna je za uklapanje u različite enterijere.

 

Isplativa

Skuplja je od PVC stolarije, ali duže traje od nje, pa se u startu više isplati.

 

Ekološki efikasna

Aluminijumska stolarija je ekološki prihvatljivo rešenje jer je aluminijum prirodan materijal i može da se reciklira.