Želite da zamenite stare, drvene prozore? Niste sigurni da li je PVC stolarija dobra opcija za vaš dom? Ne znate kako će se ponašati u različitim uslovima, ni da li je zdrava za vas i vašu porodicu?

 

Ne brinite, daćemo vam čak 13 razloga zbog kojih je dobro ugradite PVC stolariju.

Polvinil hlorid (PVC) je vrsta plastike koja se zbog svojih dobrih karakteristika koristi za izadu instalacija, zidnih i podnih obloga, ali je svima poznata kao materijal od koga se pravi stolarija.

 

Koje to prednosti ima PVC stolarija:

 

Energetski je efikasna

PVC prozori imaju najbolja termoizolaciona svojstva od svih vrsta stolarije. Efikasno zadržavaju toplotu u vašim prostorijama, pa nećete morati da imate dodatne troškove za dogrevanje.

Visok kvalitet temperaturne izolacije im omogućava ram koji se pravi od PVC profila koji ima 5-6 komora u kojima je dobar izolator – vazduh.

Veliku ulogu igra i kvalitet ugrađenog stakla. Obično su dvoslojna ili troslojna, a između njih se nalazi plemeniti gas argon, i to povećava stepen izolacije.

 

 

Dobar je zvučni izolator

PVC stolarija ima izuzetno dobru zvučnu izolaciju.

Ukoliko stanujete u prometnoj ulici, blizu igrališta, noćnog kluba ili bilo kog drugog izvora buke, PVC prozori su spas za vas.

Onog trenutka kada zatvorite prozore, prestaćete da čujete iritantne sirene, alarme , muziku i drugu buku. Utonućete u prijatan mir i tišinu svoga doma.

 

Nije štetna po zdravlje

Istraživanja su pokazala da aditivi koji se koriste u proizvodnji PVC stolarije nisu opasni za zdravlje i život ljudi, pa je bez bojazni možete ugraditi.

 

Isplati se

PVC stolarija je mnogo isplativija od drvenih prozora jer su mnogo trajniji i kvalitetniji. Na svaki način su jeftiniji od drvenih, sama njihova proizvodnja je povoljnija, a zatim i održavanje.

Za održavanje PVC stolarije vam ne treba nikakvo specijalno farbanje i lakiranje, dovoljno je samo prebrisati. Ako je potrebno, određene delove treba podmazati.

Zbog dobrih izolacionih karakteristika značajno smanjuje troškove za hlađenje i grejanje prostora.

 

 

Postojanost

Tokom proizvodnje se u sirov material unosi agens koji štiti od apsorpcije UV zraka.

Zbog toga PVC prozori ne gube boju, ne stare ili ne postaju lomljivi čak ni kada su izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti, oluji, suši, važnosti i temperaturama između -30°C  i 82°C.

 

Sigurna u slučaju požara

PVC stolarija je samogasiva, izuzetno otporna na gorenje. Temperatura njene zapaljivosti je za 150°C viša nego kod drveta.

Smanjuje rizik od pojave požara i njegovo širenje, a ukoliko se ipak zapali, otpušta mnogo manje toplote, pa će i šteta biti manja.

 

Podnosi udarce

PVC prozorima čvrstinu i izdržljivost daje čelično ojačanje koje se postavlja u jezgro profila. Zbog toga je otporniji na savijanje i krivljenje pod opterećenjem, a uglovi bolje trpe udarce i sile pucanja.

 

Štiti životnu sredinu

Za proizvodnju drvenih prozora je neophodno iseći drvo. Njega je lako poseći, ali su decenije potrebne da ponovo izraste. Krčenje i seča šuma pogoršava i ovako već lošu ekološku situaciju na planeti.

Velika prednost polvinil hlorida je to što se proizvodi od supstanci koje su prisutne u prirodi u velikim količinama i lako se obnavljaju.

Takođe, stari PVC prozori se mogu reciklirati i upotrebiti za pravljenje novih.

 

 

Otporna je na vremenske uslove

PVC stolarija je veoma otporna na sve klimatske uslove. Ne savija se, ne menja oblik i boju pod uticajem uticajem sunca, padavina, jakog vetra, zagađenja. Montirajte je i budite mirni i sigurni u svom domu decenijama.

 

Sprečava obijanje

Ako živite u prizemlju ili strahujete od lopova, možete poručiti sigurnosu PVC stolariju koja ima dodatna ojačanja, rešetke, sistem za otvaranje i zaključavanja. Ovu vrstu dodataka je mnogo teže i skuplje ugraditi u drvenu stolariju.

 

Laka za održavanje

PVC stolarija je veoma laka za održavanje. Za razliku od drvenih prozora, ne zahteva redovno farbanje i lakiranje. Potrebno je samo prebrisati krpom natopljenom sapunicom.

 

Štiti od zagađenja

PVC prozori i vrata veoma dobro dihtuju. Pored toga što sprečavaju ulazak hladnog vazduha i održavaju prostoriju toplom, sprečavaju da uđe prašina, izduvni gasovi, neprijatni mirisi i ostalo zagađenje.

 

Otporna na štetočine

PVC stolariju ne mogu oštetiti buđ, mikroorganizmi, termiti, mravi i druge štetočine.

Kada su prozori zatvoreni, kroz njih se ne mogu provući razni insekti, a kada su otvoreni, odlična je ideja da imate komarnik.

Leti ćete sa njim moći da držite otvoren prozor i danju i noću, bez bojazni da će vam u dom uleteti komarci, muve, ose i razni drugi insekti.

Vazduh i svetlost će slobodno prolaziti, a komarnik će sprečiti ulazak maca maslačka i prašine.